Typisch F1

Problems!Het is weer zover, een Formule 1 race in de VS zorgt voor de nodige perikelen, die weer typisch zijn voor deze klasse. De banden van Michelin blijken te slecht te zijn voor de baan van Indianapolis. Het reglement van de F1 is echter weer zodanig dat men de banden niet zomaar mag verwisselen voor een andere set. Paniek alom en het is op dit moment nog de vraag of de race dan wel met Michelin-geschoeide teams verreden zal worden. Michelin laat wel nieuwe banden uit Frankrijk aanrukken, maar die moeten dan nog eerst de goedkeuring van de FIA en de Bridgestone-teams krijgen. Er zijn maar zes coureurs die geen Michelin (= Bridgestone) banden gebruiken en dat zijn de coureurs van Ferrari, Jordan en tegenwoordig least, but not last Minardi. Met zes coureurs gaat een race echter weer niet door, maar teams die Michelinbanden gebruiken hoeven het advies van Michelin om niet te rijden niet persé op te volgen. Een interessant spel, want niet meedoen betekent geen punten en geen inkomsten, terwijl wél meedoen weer tegen spelregels en gevaar voor de coureur aanloopt. Gaat het racen wél door, dan zal de Nederlandse coureur Albers eindelijk hoop hebben op punten…

[Update] De “race” is gereden met 6 auto’s zoals toch niet verwacht. Door de strenge, maar wel rechtvaardige regels van de FIA moesten alle auto’s wel aan de start verschijnen op straffe van 250.000 dollar per auto. Omdat er ook geen aanpassing aan de baan gemaakt kon worden, werden de 14 Michelin-auto’s na de opwarmronde weer de pits in geroepen en daar bleven ze voor de veiligheid van de coureurs. Een aanpassing aan de baan zou niet fair geweest zijn voor de teams die hun banden wel op orde hadden, maar nu werd het publiek de dupe. Er werden zelfs flessen de baan opgegooid en dat leverde nog gevaarlijke momenten op. Onbegrijpelijk dat deze race niet gewoon op een later tijdstip opnieuw wordt verreden, iets dat in de VS gebruikelijk is in andere race-klassen. Toch is er ook goed nieuws: Albers scoorde punten!

[Update 2] Teleurgestelde Indianapolisbezoekers mogen met hun kaartje gratis naar de Champcarsrace van Cleveland komende zondag. Een raceklasse die vergelijkbaar is met de F1 en het in de VS duidelijk gewonnen heeft van de F1.

Leave a Reply